Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ)

εμχ

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ) ιδρύθηκε το 1938, είναι Αναγκαστικός Συνεταιρισμός και αποτελεί το φορέα αποκλειστικής διαχείρισης της φυσικής Μαστίχας Χίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αποτελεί τη συλλογική έκφραση 20 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών από τα 24 Μαστιχοχώρια που βρίσκονται στη νότια Χίο. Η Ε.Μ.Χ αριθμεί περίπου 4.850 μέλη και είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος οργανισμούς της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στόχος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, είναι να γνωρίσει ο απανταχού καταναλωτής μέσα από μοντέρνα και ωφέλιμα για την υγεία του προϊόντα τη μαστίχα Χίου, ένα μοναδικά ξεχωριστό σε γεύση και άρωμα προϊόν, με σημαντικές και πιστοποιημένες θεραπευτικές ιδιότητες. Επίσης, σεβόμενη το μόχθο και τις προσπάθειες των παραγωγών, να σταθεί αρωγός δίπλα τους, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της καλλιέργειας της μαστίχας Χίου, στη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και ασφαλώς στην εξασφάλιση του υψηλότερου γι’ αυτούς κέρδους.

Η ΕΜΧ παράγει, συσκευάζει και εμπορεύεται φυσική μαστίχα Χίου, μαστιχέλαιο και μαστιχόνερο, σκόνες μαστίχας και τσίχλες ΕΛΜΑ. Η εμπορική της δραστηριότητα είναι κυρίως εξαγωγική, καθώς περίπου το 75% της ετήσιας παραγωγής μαστίχας Χίου προωθείται στις αγορές του εξωτερικού. Είναι δε αξιοσημείωτο, ότι τα σημαντικότερα προϊόντα της Ε.Μ.Χ είναι προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Η Διοίκηση της Ένωσης έχει εγκρίνει τις βασικές κατευθύνσεις ενός μεσο-μακροπρόθεσμου Σχεδίου Ανάπτυξης και Αναδιοργάνωσης, προϋπολογισμού 10.000.000€, που θα διασφαλίσει το παρόν και το μέλλον των μαστιχοπαραγωγών. Προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλουν σημαντικά η ίδρυση των νέων εγκαταστάσεων της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών στην περιοχή Καρδαμάδα της Χίου, η δημιουργία του Κέντρου Έρευνας για τη μαστίχα και η ίδρυση «Μουσείου Μαστίχας» στη Χίο, στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων του τομέα τουρισμού στο ΕΣΠΑ.

Η ΕΜΧ έχει χρηματοδοτήσει συνολικά 29 ερευνητικά έργα – μελέτες σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της ημεδαπής και της αλλοδαπής, συνολικής δαπάνης 513.100 ευρώ, ενώ έχει συγχρηματοδοτήσει με τη ΓΓΕΤ 3 ερευνητικά προγράμματα. Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων βοήθησε σημαντικά στη γνώση των ευεργετικών ιδιοτήτων της μαστίχας Χίου παγκοσμίως, καθώς και στην προώθηση του προϊόντος στις διεθνείς αγορές.


Please publish modules in offcanvas position.