Στο ερευνητικό έργο HYPER-MASTIC συμμετέχουν έγκριτοι Ακαδημαϊκοί και Εταιρικοί Φορείς, οι οποίοι έχουν ήδη εκτενή συνεργασία αλλά και διαθέσιμα προκαταρκτικά αποτελέσματα, που υποστηρίζουν την πιθανολογούμενη αντιυπερτασική δράση προϊόντων μαστίχας Χίου.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι:

- η Φαρμακευτική Βιομηχανία IASIS PHARMACEUTICALS HELLAS ABEE

logo iasis

Η IASIS PHARMA είναι αμιγώς ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη, εισαγωγή και εμπορία φαρμάκων, φαρμακευτικών ειδών και καλλυντικών προϊόντων, με το εργοστάσιο παραγωγής σε λειτουργία από το 1985 στην περιοχή του Καματερού Αττικής.

Η εταιρεία υπηρετεί 2 στρατηγικές κατευθύνσεις:
Ανάπτυξη: φαρμακευτικά σκευάσματα που υπηρετούν εξειδικευμένες θεραπευτικές κατηγορίες
Έρευνα: από τα βασικά συστατικά έως και το τελικό προϊόν, επενδύει στα φυτικά φαρμακευτικά σκευάσματα, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους στην πρόληψη καθώς και στην θεραπεία των ασθενειών.

Η μονάδα παραγωγής της IASIS PHARMA λειτουργεί σύμφωνα με τα πλέον αυστηρά και σύγχρονα πρότυπα παραγωγής cGMP και cGLP. H μονάδα διαθέτει άδεια λειτουργίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ έχει επιθεωρηθεί και από Οργανισμούς Φαρμάκων άλλων χωρών, με αποτέλεσμα να θεωρείται κατάλληλη για την πιστοποίηση σύγχρονων παραγωγικών και αναλυτικών μεθόδων.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια η IASIS PHARMA κατέχει την εμπορική προώθηση στην ιατρική κοινότητα και τα φαρμακεία, σκευασμάτων μαστίχας Χίου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, σε μορφή κάψουλας 350 mg για το γαστρεντερικό σύστημα.

Το 2016, προκειμένου να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής τόσο για την εσωτερική αγορά, όσο και -κυρίως- για την αγορά του εξωτερικού, η IASIS PHARMA προχώρησε στην απόκτηση νέας ιδιοκτησίας. Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται εντός της Βιομηχανικής περιοχής στo Κορωπί Αττικής και έχει έκταση 42 στρεμμάτων, ενώ διαθέτει έτοιμες κτιριακές εγκαταστάσεις με βιομηχανικές προδιαγραφές εμβαδού περίπου 9.000 τ.μ. Η κατασκευή Νέων σύγχρονων Εγκαταστάσεων και Γραμμών Παραγωγής, καθώς και Κέντρου Logistics & Διανομής, έχει ολοκληρωθεί και όλα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Επίσης, εντός του 2022 ολοκληρώνεται το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, που πληροί κριτήρια cGMP.

- η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ)

εμχ

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ) ιδρύθηκε το 1938, είναι Αναγκαστικός Συνεταιρισμός και αποτελεί το φορέα αποκλειστικής διαχείρισης της φυσικής Μαστίχας Χίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αποτελεί τη συλλογική έκφραση 20 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών από τα 24 Μαστιχοχώρια που βρίσκονται στη νότια Χίο. Η Ε.Μ.Χ αριθμεί περίπου 4.850 μέλη και είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος οργανισμούς της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στόχος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, είναι να γνωρίσει ο απανταχού καταναλωτής μέσα από μοντέρνα και ωφέλιμα για την υγεία του προϊόντα τη μαστίχα Χίου, ένα μοναδικά ξεχωριστό σε γεύση και άρωμα προϊόν, με σημαντικές και πιστοποιημένες θεραπευτικές ιδιότητες. Επίσης, σεβόμενη το μόχθο και τις προσπάθειες των παραγωγών, να σταθεί αρωγός δίπλα τους, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της καλλιέργειας της μαστίχας Χίου, στη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και ασφαλώς στην εξασφάλιση του υψηλότερου γι’ αυτούς κέρδους.

Η ΕΜΧ παράγει, συσκευάζει και εμπορεύεται φυσική μαστίχα Χίου, μαστιχέλαιο και μαστιχόνερο, σκόνες μαστίχας και τσίχλες ΕΛΜΑ. Η εμπορική της δραστηριότητα είναι κυρίως εξαγωγική, καθώς περίπου το 75% της ετήσιας παραγωγής μαστίχας Χίου προωθείται στις αγορές του εξωτερικού. Είναι δε αξιοσημείωτο, ότι τα σημαντικότερα προϊόντα της Ε.Μ.Χ είναι προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Η Διοίκηση της Ένωσης έχει εγκρίνει τις βασικές κατευθύνσεις ενός μεσο-μακροπρόθεσμου Σχεδίου Ανάπτυξης και Αναδιοργάνωσης, προϋπολογισμού 10.000.000€, που θα διασφαλίσει το παρόν και το μέλλον των μαστιχοπαραγωγών. Προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλουν σημαντικά η ίδρυση των νέων εγκαταστάσεων της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών στην περιοχή Καρδαμάδα της Χίου, η δημιουργία του Κέντρου Έρευνας για τη μαστίχα και η ίδρυση «Μουσείου Μαστίχας» στη Χίο, στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων του τομέα τουρισμού στο ΕΣΠΑ.

Η ΕΜΧ έχει χρηματοδοτήσει συνολικά 29 ερευνητικά έργα – μελέτες σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της ημεδαπής και της αλλοδαπής, συνολικής δαπάνης 513.100 ευρώ, ενώ έχει συγχρηματοδοτήσει με τη ΓΓΕΤ 3 ερευνητικά προγράμματα. Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων βοήθησε σημαντικά στη γνώση των ευεργετικών ιδιοτήτων της μαστίχας Χίου παγκοσμίως, καθώς και στην προώθηση του προϊόντος στις διεθνείς αγορές.

 

- το Τμήμα Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών

Harokopio

Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί, κατά χρονολογική σειρά ιδρύσεως, το 18ο Α.Ε.Ι. της χώρας. Ιδρύθηκε με το άρθρ. 9 του Ν.1894/90 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρ. 17 του Ν. 1966/91, με πρωτοβουλία του Καθηγητή Γεωργίου Καραμπατζού (†2011). Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο φέρει το όνομα του εθνικού ευεργέτη Παναγή Χαροκόπου, κοσμοπολίτη Έλληνα της διασποράς με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ο οποίος οραματίστηκε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με άριστες κτηριακές υποδομές και εξοπλισμό σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, που θα πρόσφερε ό,τι πιο σύγχρονο παρείχε η επιστήμη.

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει τρεις Σχολές και πέντε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Η έρευνα που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο συμβάλλει στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και της δημόσιας υγείας, καθώς και στη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του τόπου. Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο έχει αναπτύξει πλήθος συνεργασιών μέσω Μνημονίων Συνεργασίας, διμερών συμφωνιών της δράσης ERASMUS, καθώς και ερευνητικών προγραμμάτων με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής της Σχολής Επιστημών Υγείας & Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ιδρύθηκε το 1992 με την ονομασία «Τμήμα Διαιτολογίας». Άρχισε να λειτουργεί με την εισαγωγή των πρώτων εισακτέων το 1994, ενώ το 1999 μετονομάστηκε σε «Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής» και από το 2013 εντάχθηκε στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Είναι το αρχαιότερο Πανεπιστημιακό Τμήμα στη χώρα στο χώρο της διαιτολογίας & διατροφής. Παράλληλα με την εκπαίδευση των φοιτητών, αναπτύσσονται ερευνητικά προγράμματα και με διεθνείς συνεργασίες, τα αποτελέσματα των οποίων κατατάσσουν το Τμήμα σε ένα από τα κορυφαία στον ευρωπαϊκό χώρο. Από το Ακαδημαϊκό Έτος 2000-01 το Τμήμα παρέχει και Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, πλήρους και μερικής φοίτησης, που οδηγεί σε μεταπτυχιακό και σε διδακτορικό δίπλωμα.

Η αποστολή του Τμήματος είναι η κατάρτιση επιστημόνων οι οποίοι θα εφαρμόζουν την Επιστήμη της Διαιτολογίας και της Διατροφής για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και της διατροφικής κατάστασης τόσο μεμονωμένων ατόμων, όσο και ομάδων του πληθυσμού, υγιών ή ασθενών, π.χ. νεογνών, βρεφών, παιδιών, και εφήβων, αθλουμένων καθώς και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η εκπαίδευση που παρέχεται στο Τμήμα καλύπτει το ευρύτερο φάσμα των γνωστικών αντικειμένων της Διατροφής, του Μεταβολισμού, της Παθοφυσιολογίας, της Βιοχημείας, της Μοριακής Βιολογίας, και της επιστήμης των Τροφίμων, συνδυάζει τη θεωρητική διδασκαλία με την εργαστηριακή και πρακτική άσκηση, και παρακολουθεί τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις στη διατροφή και την υγεία.

Στο Τμήμα καλλιεργείται επίσης έρευνα υψηλού επιπέδου, συμβάλλοντας στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και της δημόσιας υγείας, καθώς και της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.

 

- το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

UOA

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ιδρύθηκε επίσημα το 1837. Είναι το κορυφαίο και πιο γνωστό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Ελλάδα, προσφέροντας πολύτιμες εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Το ΕΚΠΑ, με τη δυναμική των μελών του (περίπου 80.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, πάνω από 2.000 μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού και περίπου 1.300 διοικητικοί και γραμματειακοί υπάλληλοι) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Πιο συγκεκριμένα, από το ΕΚΠΑ συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο HYPER-MASTIC:

  • το Τμήμα Φαρμακευτικής, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων

Ο Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων (ΤΦΧΦΠ) ανήκει στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι κύριες ερευνητικές δραστηριότητες του ΤΦΧΦΠ σχετίζονται με την ανακάλυψη νέων δραστικών φυσικών προϊόντων με διάφορες εφαρμογές, όπως φαρμακευτικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά και αγροχημικά που βασίζονται στην ελληνική, μεσογειακή και παγκόσμια βιοποικιλότητα. Για το λόγο αυτό, ο ΤΦΧΦΠ διαθέτει μία εκτενή βιβλιοθήκη φυτών που αριθμεί περισσότερα από 1000 είδη, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ενδημικά.

Ειδικότερα, στις βασικές δραστηριότητες του ΤΦΧΦΠ περιλαμβάνονται:

  • η εκχύλιση και απομόνωση φυσικών προϊόντων σε εργαστηριακή και πιλοτική κλίμακα, εστιάζοντας στην εφαρμογή προηγμένων τεχνικών και στη βελτιστοποίηση των πρωτοκόλλων εκχύλισης/απομόνωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση «πράσινων» τεχνικών
  • η απομόνωση και ταυτοποίηση νέων μορίων με πιθανή βιολογική δράση
  • η ανάπτυξη και εφαρμογή αναλυτικών μεθόδων για τον ποιοτικό και ποσοτικό χαρακτηρισμό εκχυλισμάτων, κλασμάτων και καθαρών ουσιών, με δυνατότητα εφαρμογής σε μελέτες ποιοτικού ελέγχου και προσδιορισμού αυθεντικότητας ή νοθείας φυσικών προϊόντων
  • η μεταβολομική μελέτη εκχυλισμάτων και βιολογικών υλικών με χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας και η φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού, με στόχο την ανακάλυψη μορίων – βιοδεικτών
  • η ανάπτυξη και επικύρωση αναλυτικών μεθόδων για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό φυσικών προϊόντων και μορίων-βιοδεικτών σε βιολογικά υγρά και άλλα υποστρώματα
  • η ημι-σύνθεση και δομική τροποποίηση φυσικών προϊόντων για την αύξηση της βιοδραστικότητάς τους
  • η πρωταρχική αξιολόγηση της βιολογικής δράσης εκχυλισμάτων και καθαρών ουσιών με τη χρήση ενζυμικών δοκιμασιών.

  • το Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής, ΕΚΠΑ (Ερευνητική ομάδα: Μοριακής-Κυτταρικής Γήρανσης και Καρκινογένεσης)

Ο Τομέας Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής εδρεύει στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η ερευνητική ομάδα Μοριακής-Κυτταρικής Γήρανσης και Καρκινογένεσης (ΜΚΓΚ - Υπεύθυνος Καθηγητής Ιωάννης Π. Τρουγκάκος), η οποία συμμετέχει στο έργο HYPER-MASTIC, έχει έντονη ερευνητική δραστηριότητα σε διάφορα πεδία κυτταρικής-μοριακής βιολογίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της γήρανσης και των νοσημάτων του γήρατος (καρκίνος, νευροεκφυλιστικά νοσήματα, κ.τ.λ.), καθώς επίσης και στη μελέτη της βιοδραστικότητας φαρμακευτικών ή/και φυσικών προϊόντων.

Η ομάδα ΜΚΓΚ έχει δημοσιεύσει τα τελευταία χρόνια μεγάλο αριθμό εργασιών σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε σειρά Εθνικών και Διεθνών ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά και κλινικών μελετών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ο διαθέσιμος εξοπλισμός της ομάδας ΜΚΓΚ πληροί τις απαιτήσεις του επιστημονικού έργου HYPER-MASTIC, αφού η ομάδα διαθέτει όλες τις εργαστηριακές και τεχνολογικές υποδομές για τους τομείς έρευνας της μοριακής-κυτταρικής βιολογίας, της βιοχημείας, των κυτταροκαλλιεργειών, του μεταβολισμού, της καλλιέργειας πειραματόζωων (π.χ. έντομα Drosophila), της βιοαπεικόνισης υψηλής ανάλυσης, καθώς και της μελέτης βιοδραστικότητας φαρμακευτικών ή/και φυσικών προϊόντων.

Η ομάδα ΜΚΓΚ συμμετέχει επίσης στις Εθνικές Υποδομές BioImaging-GR και PlantUP-GR, έτσι τα μέλη της έχουν πρόσβαση σε μία σειρά επιπλέον ερευνητικών υποδομών τελευταίας τεχνολογίας.

  • η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής

Η Θεραπευτική Κλινική (ΘΚΙΣ) εδράζεται στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και ανήκει στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Η ΘΚΙΣ είναι μία από τις παλαιότερες Κλινικές της Ιατρικής Σχολής και η μοναδική στον ελλαδικό χώρο που έχει ως κύριο ακαδημαϊκό αντικείμενο τη διδασκαλία, την έρευνα και την εφαρμοσμένη άσκηση της Κλινικής Θεραπευτικής σε ένα ευρύτατο φάσμα νοσημάτων της Παθολογίας. Έχει 110 κλίνες νοσηλείας, τακτικά και επείγοντα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και εξειδικευμένες Μονάδες με εργαστήρια διαφόρων παθολογικών ειδικοτήτων. Μεταξύ αυτών, η Μονάδα Αγγειολογίας και Παθοφυσιολογίας του Ενδοθηλίου (ΜΟΑΠΕ) και το Ιατρείο Υπέρτασης της Κλινικής, συνεργάζονται τις τελευταίες δεκαετίες με στόχο κυρίως τη μελέτη της αγγειακής φλεγμονής στην αθηρωμάτωση και την υπέρταση.

Προηγούμενη εμπειρία

Η Μονάδα Αγγειολογίας και Παθοφυσιολογίας του Ενδοθηλίου (ΜΟΑΠΕ) της Θεραπευτικής Κλινικής, λειτουργεί από το 1995 με επίκεντρο τις κλινικές, διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, παρέχει κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις αγγειακών ασθενειών στους ασθενείς του νοσοκομείου Αλεξάνδρα και άλλων νοσοκομείων της Αθήνας. Επιπλέον, συμβάλλει σημαντικά στην ολοκλήρωση πολλών διδακτορικών διατριβών. Συμμετέχει επίσης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Μονάδας επικεντρώνονται:
i) στη μελέτη της αγγειακής φλεγμονής στην αθηρωμάτωση και στην υπέρταση
ii) στην αναγνώριση νέων βιοδεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου
iii) στη μελέτη της επίδρασης επι-γονιδιωματικών και επι-μεταγραφικών μηχανισμών στην αθηρωμάτωση
iv) στη μελέτη της επίδρασης παρεμβάσεων με φαρμακευτικούς και μη φαρμακευτικούς παράγοντες, σε νεότερους δείκτες αγγειακής φλεγμονής και αθηρωμάτωσης.

Το Ιατρείο Υπέρτασης της Κλινικής λειτουργεί από το 1991, με κύριο κλινικό στόχο τη διάγνωση και θεραπεία της υπέρτασης. Στο Ιατρείο Υπέρτασης εξετάζονται >1100 ασθενείς ετησίως. Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ιατρείου περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση

διδακτορικών διατριβών και η εκπαίδευση σε θέματα υπέρτασης μετα- διδακτορικών φοιτητών και ειδικευόμενων ιατρών. Τα ερευνητικά  ενδιαφέροντα του Ιατρείου περιλαμβάνουν τη μελέτη της καταγραφής της   αρτηριακής πίεσης, των φαινοτύπων αρτηριακής υπέρτασης, της μεταβλητότητας της αρτηριακής πίεσης, παραμέτρων δυσαυτονομίας και  την επίδραση των ανωτέρω στις βλάβες οργάνων στόχων της υπέρτασης.

Συνολικά, από την ερευνητική δραστηριότητα των δύο Μονάδων έχουν  προκύψει περισσότερες από 200 διεθνείς δημοσιεύσεις σε υψηλού επιπέδου επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Nature Medicine, Annals of Internal Medicine, Blood, Journal of the American College of Cardiology, Hypertension, Stroke κ.ά.


Please publish modules in offcanvas position.