Θεραπευτική Κλινική Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ

UOA

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ιδρύθηκε επίσημα το 1837. Είναι το κορυφαίο και πιο γνωστό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Ελλάδα, προσφέροντας πολύτιμες εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Το ΕΚΠΑ, με τη δυναμική των μελών του (περίπου 80.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, πάνω από 2.000 μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού και περίπου 1.300 διοικητικοί και γραμματειακοί υπάλληλοι) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Η Θεραπευτική Κλινική (ΘΚΙΣ) εδράζεται στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και ανήκει στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Η ΘΚΙΣ είναι μία από τις παλαιότερες Κλινικές της Ιατρικής Σχολής και η μοναδική στον ελλαδικό χώρο που έχει ως κύριο ακαδημαϊκό αντικείμενο τη διδασκαλία, την έρευνα και την εφαρμοσμένη άσκηση της Κλινικής Θεραπευτικής σε ένα ευρύτατο φάσμα νοσημάτων της Παθολογίας. Έχει 110 κλίνες νοσηλείας, τακτικά και επείγοντα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και εξειδικευμένες Μονάδες με εργαστήρια διαφόρων παθολογικών ειδικοτήτων. Μεταξύ αυτών, η Μονάδα Αγγειολογίας και Παθοφυσιολογίας του Ενδοθηλίου (ΜΟΑΠΕ) και το Ιατρείο Υπέρτασης της Κλινικής, συνεργάζονται τις τελευταίες δεκαετίες με στόχο κυρίως τη μελέτη της αγγειακής φλεγμονής στην αθηρωμάτωση και την υπέρταση.

Προηγούμενη εμπειρία

Η Μονάδα Αγγειολογίας και Παθοφυσιολογίας του Ενδοθηλίου (ΜΟΑΠΕ) της Θεραπευτικής Κλινικής, λειτουργεί από το 1995 με επίκεντρο τις κλινικές, διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, παρέχει κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις αγγειακών ασθενειών στους ασθενείς του νοσοκομείου Αλεξάνδρα και άλλων νοσοκομείων της Αθήνας. Επιπλέον, συμβάλλει σημαντικά στην ολοκλήρωση πολλών διδακτορικών διατριβών. Συμμετέχει επίσης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Μονάδας επικεντρώνονται:
i) στη μελέτη της αγγειακής φλεγμονής στην αθηρωμάτωση και στην υπέρταση
ii) στην αναγνώριση νέων βιοδεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου
iii) στη μελέτη της επίδρασης επι-γονιδιωματικών και επι-μεταγραφικών μηχανισμών στην αθηρωμάτωση
iv) στη μελέτη της επίδρασης παρεμβάσεων με φαρμακευτικούς και μη φαρμακευτικούς παράγοντες, σε νεότερους δείκτες αγγειακής φλεγμονής και αθηρωμάτωσης.

Το Ιατρείο Υπέρτασης της Κλινικής λειτουργεί από το 1991, με κύριο κλινικό στόχο τη διάγνωση και θεραπεία της υπέρτασης. Στο Ιατρείο Υπέρτασης εξετάζονται >1100 ασθενείς ετησίως. Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ιατρείου περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση

διδακτορικών διατριβών και η εκπαίδευση σε θέματα υπέρτασης μετα- διδακτορικών φοιτητών και ειδικευόμενων ιατρών. Τα ερευνητικά  ενδιαφέροντα του Ιατρείου περιλαμβάνουν τη μελέτη της καταγραφής της   αρτηριακής πίεσης, των φαινοτύπων αρτηριακής υπέρτασης, της μεταβλητότητας της αρτηριακής πίεσης, παραμέτρων δυσαυτονομίας και  την επίδραση των ανωτέρω στις βλάβες οργάνων στόχων της υπέρτασης.

Συνολικά, από την ερευνητική δραστηριότητα των δύο Μονάδων έχουν  προκύψει περισσότερες από 200 διεθνείς δημοσιεύσεις σε υψηλού επιπέδου επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Nature Medicine, Annals of Internal Medicine, Blood, Journal of the American College of Cardiology, Hypertension, Stroke κ.ά.


Please publish modules in offcanvas position.